Συχνές ερωτήσεις

Τι έγγραφα απαιτούνται για να πραγματοποιήσω μια εξέταση αν είμαι ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ

Απαιτείται το παραπεμπτικό του θεράποντα ιατρού που έχει εκδοθεί με το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και το βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

Για πόσο διάστημα ισχύει το παραπεμπτικό του γιατρού

Το παραπεμπτικό έχει διάρκεια ισχύος ενός μήνα.

Είμαι ασφαλισμένος σε ιδιωτική εταιρεία. Τι οφείλω να έχω μαζί μου ώστε να εξεταστώ;

Κάθε ιδιωτική εταιρεία έχει μια διαδικασία ιδιαίτερη την οποία ακολουθεί. Το διαγνωστικό μας κέντρο ανταποκρίνεται σε αυτή. Συνήθως απαιτείται μια προσυνεννόηση με το διαγνωστικό εργαστήριο και μια έγκριση από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλειας.

Ποιες μέρες ενδείκνυνται για να κάνω μαστογραφία;

Μεταξύ της 4ης και της 11ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.

Σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία ή η μαστογραφία αναφοράς, όπως λέγεται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών.

Σε γυναίκες με επιβαρημένο ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο μέλος της οικογένειας.Κάνοντας μαστογραφία κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα, αν στο μεταξύ αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, να μπορούμε να την εντοπίσουμε σε πολύ αρχικό στάδιο και κατά συνέπεια να έχουμε καλύτερη πρόγνωση και αύξηση του προσδόκιμου ζωής. . Σήμερα, με τη χρήση της ψηφιακή μαστογραφίας, έχουμε ασφαλέστερα αποτελέσματα, αλλά και πάλι χρειάζονται συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως είναι η κλινική εξέταση και οι υπέρηχοι.

Πότε μπορώ να κάνω υπἐρηχο μαστών; Γιατί δεν αρκεί μόνον η μαστογραφία;

Μπορείτε να κάνετε τον υπέρηχο μαστών οποτεδήποτε. Μεταξύ 4ης και 11ης ημέρας, όπως δηλαδή και στη μαστογραφία, είναι προτιμότερο.

Η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα  έχουν συμπληρωματικό ρόλο στη διάγνωση και τον έλεγχο του μαστού, καθώς τα ευρήματα και οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του μαστού απεικονίζονται με διαφορετικό τρόπο στην κάθε μέθοδο. Για τον λόγο αυτό η μια εξέταση δεν αντικαθιστά την άλλη. Ειδικά στις νεαρές γυναίκες, το υπερηχογράφημα, ενδείκνυται έναντι της μαστογραφίας λόγω του ότι δεν επηρεάζεται η απεικονιστική δυνατότητα από την αυξημένη πυκνότητα του μαστού.

Για την Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας θα πρέπει να εξεταστώ συγκεκριμένη μέρα του κύκλου;

Όχι, δεν έχει σχέση με τον κύκλο περιόδου του ασθενούς.

Έκανα εξετάσεις πριν από καιρό και χρειάζομαι ξανά το πόρισμα και τις εξετάσεις γιατί μου τις κράτησαν στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να τις επαναλάβω;

Τόσο τα πορίσματα όσο και οι ίδιες οι εξετάσεις που πραγματοποιεί κανείς στο ιατρείο μας διατηρούνται σε ψηφιακό αρχείο και είναι στη διάθεση του ασθενούς εάν τις χρειαστεί εκ νέου, χωρίς να πρέπει να τις επαναλάβει.
Επίσης, τόσο τα πορίσματα όσο και οι εξετάσεις αποστέλλονται και ηλεκτρονικά στους θεράποντες ιατρούς με την έγγραφη άδεια του ασθενούς.

Πως μπορώ να κάνω μαγνητική τομογραφία αν έχω κλειστοφοβία;

Ο απλός φόβος εισαγωγής στο μηχάνημα καταπολεμάται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη συζήτηση και την εξοικείωση με το εξειδικευμένο προσωπικό μας. Σε δύσκολες περιπτώσεις όμως αυτό γίνεται με τη συνδρομή αναισθησιολόγου.

Πόση ακτινοβολία θα ‘πάρω’ κατά τις εξετάσεις μου; Ποιες εξετάσεις δεν έχουν καθόλου ακτινοβολία;

Η δόση που λαμβάνει ο ασθενής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων εξαρτάται από το είδος της εξέτασης. Εϊναι μετρήσιμη πλην όμως χωρίς πραγματική σημασία. Οι εξετάσεις οι οποίες δεν έχουν καθόλου ακτινοβολία είναι οι μαγνητικές τομογραφίες και οι υπέρηχοι.