Τμήμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας

mop_01Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι η εξέταση η οποία γίνεται για τον έλεγχο της οστεοπόρωσης, μίας ασθένειας των οστών η οποία συμβαίνει όταν υπάρχει απώλεια ασβεστίου, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται λεπτότερα και περισσότερο εύθραυστα.

Η οστεοπόρωση προκαλεί τη μείωση της αντοχής των οστών αφού μειώνεται συνολικά η οστική μάζα και αυξάνεται αντίστοιχα ο κίνδυνος πρόκλησης καταγμάτων. Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που κατά κύριο λόγο προσβάλλει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά μπορεί να εμφανιστεί – σε μικρότερο βαθμό – και σε άνδρες Οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν οστική μάζα, ήδη από την ηλικία 35, και ειδικότερα μετά την εμμηνόπαυση όταν ξεκινά η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν τα προληπτικά μέτρα, το συντομότερο δυνατό.

Όλες οι εξετάσεις για την οστεοπόρωση γίνονται σε μηχάνημα LUNAR DPX. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, στο σύγχρονο σύστημα που διαθέτουμε  με τη μέθοδο της φωτονιακής απορρόφησης (DEXA) αποτελεί έναν γρήγορο, εύκολο και ακριβή τρόπο μέτρηση της οστικής μάζας του σώματος.

Διενεργούνται οι ακόλουθες εξετάσεις: (1) Οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (2) Ισχίου (αριστερού ή δεξιού ή και τα δύο)

Η όλη διαδικασία δεν κρατάει περισσότερο από 15 λεπτά.

Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε εξέταση οστικής πυκνότητας;

(1). Γυναίκες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης

(2). Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί πολύ πρόσφατα σε άλλες διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες έγινε χορήγηση σκιαγραφικών μέσων όπως βάριο ή γαστρογραφίνη (αφορά μόνο την μέτρηση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης). Στην περίπτωση αυτή η εξέταση επαναπρογραμματίζεται λίγες μέρες αργότερα προκειμένου να απομακρυνθεί το σκιαγραφικό μέσο.